Tietoa syöpätutkimuksesta

Syöpätautien tutkimus Jyväskylässä – edistystä ja innovaatioita

Jyväskylä on ollut yli 40 vuoden ajan syövän periytyvyyden tutkimuksen eturintamassa.

Lynchin syndrooma (LS) on yleisin periytyvä syöpäalttius. Keskittymällä Lynchin syndroomaan (LS), yleisimpään periytyvään syöpäalttiuteen, olemme avanneet uusia näkökulmia syövän ehkäisyyn ja hoidon kehittämiseen. LS vaikuttaa noin 1:200 väestöön Suomessa ja se voi altistaa nuoret henkilöt suoliston, kohdun, virtsateiden ja muiden elinten syöville.

Pitkäaikainen tutkimustyö

Tutkimus Lynchin syndroomasta alkoi Keski-Suomen keskussairaalassa ensimmäisenä Suomessa vuonna 1982, ja se on jatkunut keskeytyksettä. Vuonna 1993 suomalais-amerikkalainen tutkimusryhmä tunnisti LS:lle altistavat geenit, ja tämä läpimurto palkittiin Science-lehden ”Vuoden molekyylinä” maailmassa vuonna 1994.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, nykyisin hyvinvointialue, toimii kansallisen Lynchin syndrooma tutkimusrekisterin isäntäorganisaationa, joka sisältää tiedot 420 LS-suvusta ja niiden geenivirheen perineistä jäsenistä. Tämä rekisteri on ollut keskeinen tietolähde syövän syntymekanismien selvittämisessä ja ehkäisyn kehittämisessä.

Tutkimus aspiriinin vaikutuksista

Vuonna 1995 käynnistynyt tutkimus aspiriinin syöpää ehkäisevästä vaikutuksesta tuotti vuonna 2011 kiinnostavia tuloksia. Aspiriinin käyttäjillä havaittiin 60% pienempi syöpäriski verrattuna lumelääkettä käyttäviin. 2022 julkaistut tulokset osoittivat, että syöpää ehkäisevä vaikutus säilyy vielä 10 vuotta aspiriinin käytön lopettamisen jälkeen. Tällä hetkellä teemme tutkimusta, jossa vertailemme kolmea eri aspiriiniannosta.

LS-sukujen seuranta on lisännyt tietoamme syövän syntymekanismeista ja ehkäisyn ja varhaisdiagnostiikan kehittämismahdollisuuksista. Vuonna 1995 alkanut tutkimus aspiriinin syöpää ehkäisevästä tehosta osoitti 2011, että aspiriinin käyttäjien syöpäriski pieneni 60% lumelääkkeen käyttäjiin verrattuna, ja 2022 julkaistut tulokset osittivat syöpää ehkäisevän tehon säilyneen vielä 10 vuotta aspiriinin käytön lopettamisen jälkeen. Nyt on meneillään tutkimus, jossa verrataan kolmea eri aspiriiniannosta.

Muita merkittäviä tutkimussuuntia ovat mm. syöpään sairastumattomien LS-henkilöiden verestä tehtävät analyysit syövän varhaiseksi toteamiseksi. Suomalaisten LS-henkilöiden näytteitä on tutkittavana viidessä syövän tutkimuslaitoksessa, joista kaksi sijaitsee Suomessa. Osallistumme myös tutkimukseen, jossa kehitetään LS-kantajille syöpää ehkäisevää rokotetta. Kansallinen LS-tutkimuskonsortio, joka aikanaan perustettiin äskettäin kuolleen Akateemikko Albert de la Chapellen toimesta, on tähän mennessä tuottanut 47 väitöskirjaa ja arviolta 250-300 tieteellistä julkaisua.

Monia tutkimussuuntia

Tutkimuksemme ei rajoitu pelkästään LS:ään ja aspiriiniin. Teemme verianalyyseja syöpään sairastumattomille LS-henkilöille varhaisen syövän toteamiseksi. Lisäksi osallistumme tutkimukseen, jossa kehitetään syöpää ehkäisevää rokotetta LS-kantajille.

Kansallinen LS-tutkimuskonsortio on tuottanut lukuisia väitöskirjoja ja satoja tieteellisiä julkaisuja, ja näiden ansiosta syöpätutkimuksemme on saanut merkittävää ulkopuolista rahoitusta.

Keski-Suomen syövän diagnostiikan ja tutkimuksen keskus

Vuonna 2012 perustettiin Keski-Suomen syövän diagnostiikan ja tutkimuksen keskus. Se on noussut valtakunnallisesti merkittäväksi molekyylipatologian osaamiskeskukseksi, joka tuottaa yksilöllisen syövänhoidon vaatimia tutkimuksia. Keskuksen tuottamia tutkimuksia myydään myös muille sairaaloille ja ne ovat olleet avainasemassa ymmärtäessämme syöpäkasvainten geneettistä profiilia.

Suolisyöpätutkimuksen antamien kokemusten perusteella syövän immuuniprofilointia on laajennettu kymmeneen, huonoennusteiseen syöpätyyppiin (mm. ruokatorvi-, maha-, haima-, sappitie-, ohutsuoli- ja keuhkosyöpään). Useat yliopistosairaaloiden tutkimusryhmät lähettivät omat aineistonsa Jyväskylään analysoitavaksi. Tällä hetkellä Novan molekyylipatologia tekee erittäin kiinteää yhteistyötä mm. OYS:n patologian yksikön tutkijoiden kanssa.

Immuunivasteen profiloinnilla pyritään selvittämään uusia syöpäpotilaiden ennusteeseen vaikuttavia tekijöitä ja eri syöpien soveltuvuutta uusiin immuunivastetta moduloiviin hoitoihin, joilla voidaan tukea elimistön kykyä tuhota syntynyt syöpä tai rajoittaa sen kasvua.

Tulevaisuus ja yhteistyö

Yhteistyö Jyväskylän yliopiston kanssa on ollut keskeinen osa tutkimustamme. Olemme edelläkävijöitä nestebiopsian kehittämisessä ja tutkimme syövän metabolisia vaikutuksia. Suolisyövän, ruokatorvisyövän ja muiden syöpien tutkimus jatkuu innostuneesti.

Tulevaisuudessa tavoitteenamme on vahvistaa rakenteitamme syövän lääketutkimuksen tukemiseksi, mikä voi tuoda alueellemme merkittäviä taloudellisia vaikutuksia. Tarvitsemme tutkijalääkäreitä, jotka voivat panostaa sekä potilaiden hoitoon että lääketutkimukseen.

Yhteenveto

Jyväskylä on ollut syöpätautien tutkimuksen kärjessä yli 40 vuoden ajan. LS-tutkimus, aspiriinitutkimus ja monet muut tutkimusalat ovat tuoneet meille arvokasta tietoa syövästä. Yhteistyö yliopiston ja muiden tutkimuslaitosten kanssa on ollut avain menestykseemme.

Kirjoittaja Jukka-Pekka Mecklin

Lue enemmän Lynchin syndrooman tutkimuksesta tästä linkistä

kuvassa Jukka-Pekka Mecklin
Gastroenterologisen kirurgian dosentti ja kirurgian emeritusprofessori

Tule mukaan tukemaan

Sairaala Novan säätiön kautta voit olla mukana tukemassa Sairaala Novassa tehtävää syöpätutkimusta.
Liitä lahjoituksen viestikenttään sana ”SYÖPÄ”.
Lahjoitusasioissa voit myös ottaa yhteyttä säätiön asiamieheen.