Tietoa sydänsairauksien tutkimuksesta

Biopankit sydänsairauksien tutkimuksen ytimessä

Sydänsairauksien tutkimuksen taustaa 

Suomessa on tehty maailmalla tunnettua tutkimustyötä valtimotautien riskien alentamiseksi. Tutkimustiedon myötä väestön sydänsairauksien ilmaantuvuus on kääntynyt myönteiseen suuntaan. Sydänsairauksien hoitomenetelmät ovat kehittyneet viime vuosina. Tunnettujen sydänsairauksien riskitekijöiden merkitykseen ja niiden hoitoon liittyvän kattavan tutkimustiedon kautta väestön sydänterveyttä on voitu edistää. Keskeisten elintapatekijöiden hoito on tehostunut tutkimukseen perustuvan tiedon myötä, sydänpotilaiden hoidon tavoitteet ovat rakentuneet selkeiksi.  

Sydäntervettä yhteistyötä yliopistojen kanssa 

Keski-Suomen hyvinvointialueella on tehty sydänterveyttä edistävää tutkimustyötä yhteistyössä Jyväskylän ja Itä-Suomen yliopiston kanssa. Sydänpotilaan kuntouksesta ja sen vaikuttavuudesta on karttunut tutkimustietoa. Liikunnan, ruokavalion ja sydänkuntouksen keskeinen merkitys on ymmärretty tutkimistiedon karttumisen myötä. Keski-Suomessa on kattavaa osaamista liikuntaan ja sydänsairauksien hoitoon liittyvästä tutkimuksesta.  

Liikuntalääketieteen poliklinikka Sairaala Novassa 

Sairaala Novassa toimii myös maassamme ainutlaatuinen liikuntalääketieteen poliklinikka. Poliklinikalla tehdään ansiokasta tutkimustyötä sydänpotilaiden terveyden edistämiseksi. Sepelvaltimotautia ja eteisvärinää sairastavat potilaat ovat saaneet hyötyä liikuntaan liittyvän tutkimustiedon karttumisesta. Ylipaino on tullut keskeiseksi hoitotuloksia heikentäväksi ongelmaksi, ja sen vuoksi ylipainon hoitoon tarvitaan lisää tutkimustietoon perustuvia keinoja, jotta voidaan saavuttaa toivottuja hoitotavoitteita. 

Sairaala Novassa tehdään myös kansainvälisesti merkittävää tutkimusta mm. saunomisen hyödyistä sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä.

Biobankit tutkimuksen avainasemassa 

Sydänsairauksien riskinarviointia, sairauksien etenemisen tutkimusta ja hoitomenetelmien vaikuttavuuden arviointia voidaan kehittää entisestään. Nykyisin biopankkeihin kertyvien potilasnäytteiden ja -tiedon avulla kerätään tärkeää ajan tasalla olevaa tietoa. Keski-Suomen hyvinvointialueen biopankista saadaan entistä tarkempaa tietoa sairauksien geneettisestä taustasta.  

Tällä hetkellä keskeisten sydänsairauksien, kuten sepelvaltimotaudin ja verenpainetaudin, ehkäisyssä ja hoidossa ei ole voitu juurikaan hyödyntää geenitietoa. Tulevaisuudessa saattaa olla kuitenkin mahdollista tunnistaa henkilöt, joille on kasaantunut geneettisiä riskitekijöitä ja jotka tarvitsevat erityisen huolellista seurantaa ja hoitoa. Korkean riskin potilaiden sairastumisen ja taudin etenemisen vaaraa voidaan pienentää, huolimatta korkeasta perinnöllisestä riskistä.  

Kehittyvä kliiniseen työhön liittyvä tutkimusalue biopankkien ohella ovat sairaalan kliinisen työn ohessa ylläpidettävät rekisterit. Yhdistämällä sairaalassa hoidetuista sydänpotilaista saatavia rekisteri- ja terveystietoja saadaan tosielämän tietoa hoidon vaikuttavuudesta, laadusta ja mahdollisista puutteista. Valtakunnan tasolla useista eri sairaaloista kerätty tieto auttaa myös yhtenäistämään hyviksi todettuja hoitokäytäntöjä. 

Kirjoittaja Jari Laukkanen

Kuvassa Jari Laukkanen
Itä-Suomen yliopiston sisätautien professori, ylilääkäri

Tule mukaan lahjoittamaan

Sairaala Novan säätiön kautta voit olla mukana tukemassa Sairaala Novassa tehtävää sydänsairauksien tutkimustyötä.
Liitä lahjoituksen viestikenttään sana ”SYDÄN”.
Lahjoitusasioissa voit myös olla yhteydessä säätiön asiamieheen.